Witamy ponownie na forumPamiętam z dzieciństwa, że ściągało skórę pod bańką i nie było to miłe uczucie. Skutkiem ubocznym były siniaki po ich zdjęciu i 'przymusowe" leżenie pod kołdrą aby efekt ozdrowienia był lepszy![]()
Oj tam oj tamWitamy ponownie na forum![]()
Jak za mocno naciągnęła taka bańka to bolało. Według wierzeń ( przynajmniej tam gdzie wychowałam się) siny znak był pożądany, oznaczał " wychodzeniem choroby na zewnątrz"Bolało to? Bo ja miałam tylko plastikowe takie silne przyssawki zakładane jak byłam chora mocno ze dwa razy jeszcze w dzieciństwie w NZ. I nie bolało, siniak się tylko robił. A szklanych baniek na oczy nie widziałam, to chyba jakaś przedwojenna technologia hahaPodobno te bańki szklane to na podpalany spirytus były, robiło się podciśnienie i tak działały.
Ale tak to jest. Pies czy kot liże sie po tyłku a potem buzi buzi z właścicielemCzarny humor![]()
Zawarte w ślinie psa substancje oczyszczają ranę, odkażają ją i hamują rozwój stanów zapalnych. Co więcej, ślina psa zawiera swego rodzaju przeciwciała, zwalczające paciorkowce oraz pałeczki okrężnicy.
Psia mineta na receptęWniosek taki że wylizywanie piczki przez psy kobietom powinno być dozwolone a nawet zalecane przez ministerstwo zdrowia. A jednak tak nie jest, chyba trzeba ich tam uświadomić o odkażających zaletach psiej śliny![]()